середа, 31 січня 2018 р.

Конструктор здоров'я

30/01/2018 В рамках тижня природничих наук  проведено Конструктор здоров'я
"Харчування - дух і сила,
Як у птаха його крила"



Хід заходу
Слово викладача. Cл. №1
Добрий день і доброго здоров'я! Шановні діти і гості заходу! Ми зібрались, щоб поспілкуватись про найулюбленіше, найсмачніше, найсолодше. Про те, без чого не може жити жодна людина. Про їжу.                                                Cл. №2
Адже вона займає вагоме місце у житті кожного з нас, є джерелом енергії для життєдіяльності. Для того, щоб спиймати знання, здобувати професійні навички, займатися спортом чи відпочивати з друзями, вам потрібна енергія, яку ви черпаєте з продуктів харчування.
На перший погляд процес споживання їжі є для нас звичною, буденною справою. Та це тільки на перший погляд.
Наша їжа – це будівельний матеріал для людського організму. І вона неоднакова за своїм складом і значенням, але за будь­яких обставин повинна
бути корисною та  якісною для людини. Cл. №3
Вправа «Мозковий штурм»
   Гадаю, ніхто не заперечить, що найголовнішим для всіх нас є правильне харчування. Спробуємо дібрати синоніми до слів, що входять у це словосполучення.
Правильне                      Харчування
здорове                           їжа
раціональне                   продукти
калорійне                        вітаміни
якісне                               страви
повноцінне                     товар
різноманітне                  меню

Сьогоднішній конструктор здоров’я узагальнить  ваші знання про корисну
та шкідливу їжу та її вплив на кожну людину. Ми поговоримо про харчові
добавки, про те, як ці хімічні сполуки шкідливо впливають на організм людини, вчитимемось правильно вибирати продукти і жити в гармонії зі своїми
 бажаннями і потребами. Cл. №4


1 учениця.
 Відомий давньогрецький філософ Сократ сказав: «Ми живемо не для того, щоб їсти, але ми їмо для того, щоб жити». Cл. №5
Отже, ми – те, що ми їмо. З їжею ми одержуємо поживні речовини, щосприяють росту і розвитку нашого організму. Їжа забезпечує організм людини такими основними складовими: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, неорганічними речовинами, клітковиною та водою.
У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути присутні всі ці компоненти. Cл. №6
2 уч. Для молоді перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Необхідно пам’ятати, що саме в продуктах тваринного походження білки є повноцінними. Дуже корисним для організму дітей та
підлітків є біле м'ясо птахів (грудинка), як джерело легкозасвоюваного повноцінного білка, що практично не містить жиру. Телятина та нежирна
свинина відіграє важливу роль у кровотворенні (зокрема його вживання рекомендують при недокрів’ї, як джерело заліза). Джерелом білка є також яйця, риба, молоко, сир, картопля, свіжа капуста, гречана, рисова, вівсяна крупа. Cл. 7
1 уч. Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає «про запас» ­ під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх органів і кісток. Тому деяка кількість підшкірного жиру дуже
необхідна для підтримання здоров'я. Найбільш необхідні для організму жири знаходяться в молоці, вершковому маслі, сметані, кефірі, йогуртах, яєчному
жовтку, жирній рибі (це може бути оселедець, скумбрія, сардини), нерафінованій
олії. Ці жири знижують рівень холестерину в крові, зменшують ризик
 виникнення серцево­судинних захворювань.
2 уч. Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації
процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко
втамовують голод (фрукти, мед, цукор). Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок
 в раціоні може привести до ожиріння (особливо в дитячому віці).
1 уч. Здоровий раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона допомагає
виводити відходи з організму. Вона також надає нашій їжі «об’єму», підсилює
роботу кишечника, нормалізує травлення і допомагає контролювати вагу.
2 уч. У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається
поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну
речовин, виводить токсичні відходи. Молодий організм  потребує
1.5­2л. рідини. Корисно також випивати склянку – півтори джерельної води. За
нестачі води в організмі людина відчуває спрагу, з'являється млявість,
знижується тиск крові. Якщо без їжі можна прожити більше місяця, то без води – лише кілька днів.

Бібліотекар. Наш організм збудований на трьох міцних китах: Cл. №8
Білках, жирах і вуглеводах.
Найбільш потрібні нам такі продукти,
Які дають енергію, життєву силу і могутність
Для праці розуму і рук,
Щоб не спинявся ні на мить у тілі крові рух. Cл. №9
Про вітаміни, я вважаю, знає кожний ще з дитинства… Як елемент вітамін буі відкритий у 19 ст. Слово «вітамін» походить від латинського «віта», що означає життя. То ж ми лише перевіримо і закарбуємо  знання найголовніших з них.
Вітамін А - знаходиться у моркві, абрикосах, печінці, яйцях. Cл. №10
Потрібний для здорової шкіри та волосся, росту кісток та гарного зору.
Вітамін В – міститься в чорному хлібі,квасолі,гречці. Поліпшує загальний стан і покращує сон. Cл. №11-13
Вітамін С –містить смородина, цибуля, яблуко.             Cл. №14-15
 З вітаміном С відчуваєш бадьорість і матимеш міцні зуби.
Вітамін Д – містить гарбуз, молочні продукти. Сприяє росту і формуванню кісток та зубів.                                          Cл. №16-17
Вітамін Е. Міститься у соняшнику, малині, петрушці, кукурудзі, рибі, малині, яйцях. Ефективно омолоджує організм людини, корисний для крові та мозку, уповільнює старіння!                                                  Cл. №18
Вітамін Н буде цікавим для дівчаток, бо впливає на обмін речовин і їх красу.
Вітамін К1 повинні знати хлопчики, бо цей вітамін позитивно
впливає на згортання крові і запобігає появі синців. Cл. №19
Міститься він у зелених овочах, капусті, м'ясі, молочних продуктах.
Вікторина «Які з вітамінів є в продукті»
Усі пам’ятають і знають казку про Лисичку і Журавля?
Тож слухайте перше запитання.
1) Чим пригощала Лисичка свого приятеля Журавля? (Кашею)
Правильно. А яких вітамінів міститься в каші найбільше? (В)
2) Без чого борщу не сядеш їсти?  (Без хліба)
Так, без хліба. А який вітамін міститься у хлібі? (В)
3)  Що так старанно тягли із землі дід, баба, внучка, собака, кіт, мишка? (Ріпка)
Іноді її ще називають картоплею. Який же вітамін вона містить?  (С)
4) Що полюбляє кіт Матроскін? Молоко
Яким вітаміном багате молоко? (А,D)
5) Що знесла курочка Ряба? (Яйце)
 А в яйці які вітаміни? (А і D)
6) Яка улюблена страва у Карлсона?  (Варення)
А в будь-якому варенні, бо воно фруктове, присутній вітамін… (С)



7) Скажіть, героями якої казки є тільки овочі і фрукти? («Пригоди Цибуліно»)
Назвіть вітамін всіх овочів і фруктів.  (С)
8) Що Лисичка скидала із воза? (Рибу)
Які вітаміни є в рибі? (А, Д)
9. Які ви знаєте 2 основних джерела вітамінів для людей?  (продукти харчування рослинного походження і тваринного походження – вітаміни А,D)
10. Яку кількість вітамінів відомо на сьогоднішній день?  (близько 50 )
11. Який із вітамінів називають вітаміном росту?  (вітамін А)
12. За відсутності в їжі якого вітаміна у дітей раннього віку виникає рахіт? (вітаміну D)
13. Які вітаміни у незначній кількості можуть синтезуватися в організмі людини?  (вітаміни D, К, В6, В12)
14. Чим проявляється нестача в організмі того чи іншого вітаміну?  (зниження працездатності, погіршення апетиту, поява дратівливості, апатія)
15. На який вітамін особливо багатий риб’ячий жир?  (вітамін D)        Cл. №20

1 уч. Мінерали і хімічні елементи
Ще одним важливим елементом для розвитку людини є мінеральні
речовини, що містяться в кістках, м'язах та внутрішніх органах людини. До
хімічних елементів ми відносимо калій, кальцій, йод, фосфор, цинк, кобальт, кальцій, залізо тощо. Кожен із них відповідає за свою ділянку в організмі людини. Йод і фосфор важливі для розумового розвитку, кальцій – для міцності кісток, магній – для розвитку нервової системи, калій для нормального функціонування м'яких тканин організму, залізо для формування крові.                        Cл. №21
2 уч. Кальцій Са складає основу кісткової тканини, впливає на згортання крові, є
природним заспокійливим засобом. Якщо бажаєте поповнити свій організм
кальцієм, то шукаєте його в молочних продуктах, бобах, гороху, зелених овочах.
1 уч. Фосфор має такі корисні властивості: забезпечує підтримку
кислотно­лужного балансу, сприяє повноцінній роботі м'язів, впливає на і роботу
серця і нирок, сприяє росту. Міститься у молоці, хлібі, картоплі, яйця, м'ясі.
2 уч. Магній Мg покращує кровопостачання сердечного м’яза, нормалізує роботу
щитовидної залози, сприяє травленню. Банани, зернові, зернові, хліб, горіхи,
бобові – це джерело магнію.                                     Cл. №21


1 уч. Калій сприяє зниженню кров'яного тиску, поліпшує стан шкіри, додає сил
організму, підвищує фізичну витривалість. Містяться вони у фруктах, овочах,
молочних продуктах.
2 уч. Залізо Fe відіграє важливу роль у функціонуванні імунної системи, впливає
на кровотворення, бере участь, в утворенні гемоглобіну. Найбільше у м'ясі та
горіхах.
1уч. Цинк сприяє збереженню зору та розумовій активності. Знаходимо у м'ясі,
рибі, печінці, яйцях, молочних продуктах. Cл. №22
2уч. Йод регулює обмін речовин, ріст і розумовий розвиток. Щоб поповнити
організм йодом потрібно частіше включати до раціону рибу, молоко, яйця,
кухонну йодовану сіль.                                                          Cл. №23
 1 уч.   Принципи правильного харчування
         Від правильного харчування залежить стан здоров'я кожної людини.
Якщо обід нам часто заміняє суп із пакетика, а почуття голоду тамується
сухариками чи хот­догом, не варто дивуватися різноманітним проблемам зі
здоров'ям. Найпоширеніший спосіб подбати про свій організм – це харчуватися
здоровою їжею і не переїдати.
2 уч. Китайське прислів’я говорить про те, що треба вставати з­за столу
трішки голодним, вважають золотим правилом здорового харчування. Інша
мудрість каже: «Якщо ви встаєте з­за столу голодним, то ви – ситі, а якщо
встаєте ситим – то ви переїли. Відчуття ситості з'являється за 20 хв. після потрапляння їжі в організм. Якщо ж без упину закидати в шлунок їжу аж до відчуття того, що нарешті наїлися, будьте певні, що ви з'їли забагато і ніякої користі від цього організму не буде, лише зайві кілограми.           Cл. №24
1 уч. Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно знати години харчування,
 а також правильно розподілити, коли і які продукти вживати.
Наприклад, на сніданок рекомендується їсти продукти, багаті на білки та
клітковину. Це можуть бути яйця, мюслі, вівсяна каша. Якщо до каші додати
меду, то організм отримає так необхідну йому глюкозу.
На обід смакуватиме риба, м'ясо, горох, квасоля.                              Cл. №25

2 уч. Увечері краще за все з'їсти продукти, багаті на крохмаль: макарони, рис,
картопля. Вони допоможуть і спокійно заснути. Останній прийом їжі, за
рекомендацією дієтологів, має відбутися не пізніше, ніж за 3 години до сну.
Їжу слід приймати в один і той же час, невеликими порціями, не менше трьох
разів на день, а при схильності до повноти – 4­6 разів на день.              Cл. №26
1уч. До речі, нежирний сир, йогурти добре підійдуть під час особливо стресових
ситуацій. Наприклад, перед важливою контрольною, чи перед екзаменом. Cл.27
2 уч. Але не забувайте часто пити воду. Вода поновлює клітини всього організму,
вимиває шкідливі речовини та й просто бадьорить. Окрім води добре пити соки,
чай з лимоном. Вкрай не рекомендується вживати газовані напої: вони тільки
надають відчуття втамування спраги. Насправді вони забирають цінну воду з
організму.                                                                  Cл. №28
1 уч. Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких
треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного
вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше
хворіють. Надлишок солі в організмі теж може стати причиною захворювань.
2уч. Здоров'я залежить не тільки від того, що ми їмо, а від того, як і де ми
споживаємо їжу.                                                                   Cл. №29
Їсти можна в різних місцях, по­різному, але завжди це має бути зручно,
гарно й культурно. Адже для харчування важливий психологічний і
енергетичний настрій, у якому відбувається прийом їжі.                 Cл. №30
Гуморина (інсценування гуморески).
Довго гуляла на святі я містом,
І захотілося смачно поїсти.
От і кафе, кличу офіціантку:
— Борщ український, будь ласка, подайте,
Склянку узвару, вареники з м’ясом..
- Пані, ну що ви?! Кафе в нас сучасне:
Ось вам стейк, гамбургер,
чизбургер, піца...
— Що вона каже і як воно їсться?!
- «Фанта», «Мерінда», є «Спрайт», «Кока-кола», ось і «Бонаква», а ще
«Пепсі- кола».
Є ще солодощі — тільки для вас:«Орбіт», «Пікнік», свіжі «Снікерс» і
«Марс»...
— Це вона лається?
— Прошу, сідайте!
—Ой, щось погано, водички подайте!

Викладач  Ось так плавно ми перейшли й до шкідливої їжі – штучної, насиченої барвниками, консервантами і емульгаторами.Насправді ця «смакота», наче
отрута для організму, тим більше для молодого, зростаючого . Cл. №31
Використовують  ці домішки для того, щоб по­перше, зберегти поживні властивості продуктів харчування; по­друге, надати їм більш привабливого вигляду;по­третє, збільшити термін зберігання харчових продуктів,
а також здешевити готову продукцію.
Пропоную вам познайомитись з цією загадковою літерою «Е», нумерацією
 сполук, яких нараховують аж 30 типів харчових домішок, 60 барвників. «Е», від слова Європа в Україні використовують-221 шкідливу сполуку, а в інших
країнах більше у два- три  рази. Cл. №32
Найбільш поширені і небезпечні фарбники: Е122, Е102, Е104, Е124,
Е129, Е110.Вони широко використовуються у солодкій воді, морозиві, печиві, цукерках.Ці продукти викликають гіперактивність і, як наслідок, швидку втомлюваність,імпульсивність, захворювання на рак, пониження зору, розлад шлунку, є шкідливими для шкіри.
Е 200­299 – консерванти – ця харчова домішка сповільнює псування
продуктів. Найбільш небезпечними консервантами є: Е223, Е211, Е213, Е224,
Е240, Е231. Е 400­499. Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію.
Загущувачі –підвищують в'язкість.
 Е 500­599. Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не
змішуються, наприклад води й олії. Cл. №33
Е 600­699. Підсилювачі смаку й аромату. Е621, Е631, Е627, Е636, Е637.
Є ще дуже цікавий факт дії ароматизаторів та підсилювачів смаку. Вони
викликають звикання у споживача.
Зрозуміло, що запам’ятати таку кількість цифрових комбінацій досить складно,
 але ж оберігати себе від них потрібно. Cл. №34
Пропоную гру в «Червоний ящичек»,коли ви повинні впізнати продукт за певними ознаками.
Cл. №35
Напій «Кока-кола»
1.​ Назва цього продукту походить від назви горішків, що є багатим джерелом кофеїну. Cл. №36
2.​ Цей продукт був винайдений у 1886 році і технологія його виготовлення є дотепер великою таємницею.
3.​ В Індії його використовують як отруту у боротьбі зі шкідливими комахами.
4.​ Ваша сантехніка у ванній чи туалеті матиме з нього значно більше користі, ніж ваш організм.
Чіпси Cл. №37
1.​ Цей продукт був випадково винайдений у 1853 році поваром одного з американських ресторанів.
2.​ Спочатку його готували лише для багатіїв- аристократів у дорогих ресторанах.
3.​ За дослідженнями учених, він містить багато речовин-канцерогенів, що викликають захворювання на рак.
4.​ Його й далі найбільше споживають у США.
5.​ Найбільша фірма-виробник цього товару в Україні знаходиться у с. Великі Петрівці Вишгородського району Київської області - «Люкс».
Майонез Cл. №38
1.​ Цей продукт був вигаданий тоді, коли у французькому війську закінчились харчові припаси, окрім одного продукту, який і став основою майбутнього товару.
2.​ Тепер багато людей зрозуміли, що вигідніше і корисніше його готувати в домашніх умовах, аніж купляти у магазині.
3.​ За радянських часів цей товар вважався великим дефіцитом.
4.​ Основа продукту – яйця. Cл. №39
5.​ Він – невід’ємна складова наших улюблених салатів, але не може зберігатися 180 днів без консергенів і консервантів.
Тягнучки    Cл. №40
1.​ Цей продукт особливо полюбляють діти.
2.​ Його надмірне вживання призводить до виникнення карієсу.
3.​ Він приваблює яскравими упаковками. Cл. №41
4.​ У ньому багато барвників і ароматизаторів, але яскрава упаковка вабить дітей.



1 уч.                                                  Солодкі газовані напої Cл. №42-43
Варто звернути увагу на улюблені всіма солодкі газовані напої,синтетичний продукт. Адже він містить ароматизатори, барвники, консерванти, двоокись вуглецю(СО2) для утворення бульбашокю
2 уч. Дослідники довели, що деякою водичкою добре мити чайники й унітази, нищити шкідників на городі. Не дивно, що дитяче горло не витримує такої атаки газом. У результаті трапляються ангіни, хвороби шлунку, стравоходу, та й ще псує емаль зубів.
1 уч.                                             Слабоалкогольні напої Cл. №44
До смаку газованої солодкої водички з дитинства, дуже легко підлітки переходять на слабоалкогольні коктейлі, які нагадують за смаком «нешкідливу» «шипучку», ніж справжні – різкі й пекучі – алкогольні напої: горілку, джин, бренді тощо. Крім
цього, вони приправлені рекламою. Остання діє безвідмовно.
2 уч. Підлітки не задумуються над тим, що три пляшечки слабоалкогольного напою за вечір дають таку ж інтоксикацію (отруєння організму), як 200 мл горілки. Таким чином, знайомство з алкоголем відбувається ненав’язливо. То ж будьте обережні!
                                                   Українська кухня Cл. №45
1 уч. Ведучи розмову про корисну і шкідливу їжу, варто згадати про те, що
ми українці. Україна здавна славиться своєю гостинністю, багатою і смачною
кухнею. Борщі та пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печеня й
напої з фруктів і меду відомі далеко за межами України. Наша національна
кулінарія нараховує сотні рецептів. Сьогодні їх можна знайти у будь­якій
кулінарній книзі, представленій і на нашому перегляді- застереженні. –«Свято живота чи ворожий напад… » Cл. №46
2 уч. Праця українців завжди була пов’язана із землею. Люди трудилися від
світанку до смерку і мали потребу у ситній їжі. Традиційні страви української
кухні давали силу орачам і пастухам. Українці жартома кажуть про свою кухню:
«У нас просто: борщ, каша, третя кваша». Кожному регіонові України властиві
свої особливості кухні, зумовлені географічними умовами і національними
традиціями. Cл. №47



1 уч. Наші предки знали, що споживали. Найпоширенішими стравами в
Україні були ті, які виготовлялися з рослинних складників. Каші становили
більшу частину народної їжі. Вони готувалися з гречки, ячменю, проса, вівса,
кукурудзи. Найулюбленіші овочеві страви: борщ, капусняк, печений гарбуз,
огірки, часник, цибуля, перець, хрін. Cл. №48
2 уч. Особливої уваги заслуговує борщ. Український борщ – це
універсальна страва у будь­яку пору року, в будень і свято. Він буває червоний,
зелений, холодний, а ще полтавський, львівський, волинський, селянський і ін.
Всі люблять борщ, бо він дуже корисний і дуже смачний, особливо, коли його їсти
із пампушками з часником. Cл. №49
Тож недарма він так опоетизований українцями.
Читець1.


Із страв славетних українських
Є найдавніша страва – борщ;
В нім сила, міць, здоров'я, свіжість,
Якщо той борщ – насправді борщ.
Вже звикли: борщ – це значить кислий,
Але ж насправді це не так
Над назвою його помисліть,
Чому в борщі цей збірний смак:
Він і солодкий і солоний,
І в міру кислий, і гіркий,
І буряково­часниковий,
Капусто­м'ясо­помідорний,
І в міру жирний, чи пісний.
В нім бульба, морква і квасоля,
Сметана, перець, з лавру лист,
Усе це збірня овочева
І в ній таїться його зміст:
Із страв славетних українських,
Є найсмачніша страва – борщ,
В нім – міць сім'ї,
Газдині гордість,
Якщо той борщ – насправді борщ.



1 уч. Серед улюблених продуктів харчування українців є сало. У помірній
кількості воно корисне для здоров'я. За традицією українці їдять сало з часником,
цибулею і чорним хлібом. Це сприяє кращому засвоєнню їжі. Свій добробут
українці завжди пов'язували із салом: «Живу добре – сало їм, на салі сплю, салом
укриваюсь», «Нема рибини краще за свинину».                                         Cл. №50
2уч. Наші предки готували різноманітні страви з картоплі: деруни, галушки.
Полюбляємо ми їх і зараз. Страви з птиці готували лише в неділю. Молочні страви
вживали частіше.                                                                                              Cл. №51

1уч. У давнину українці очищали свій організм – постились, що сприяло
своєчасному очищенню організму від шлаків і виведення токсинів. Перед великими святами завжди є піст. Тож дотримуючись цих історичних традицій і матимете гарне здоров'я.                                                             Cл. №52
Читець 2.


Українська їжа
Борщ, пампушки, часничок,
Сало і цибулька.
Хліб на білий рушничок.
Ой, свиняча рулька!
Холодець і ковбаса,
Узварчик у джбані…
Ти диви, яка краса…
Голубці в сметані.
Помідори, огірки,
Гарбузова каша.
Кабачкової ікри
Стоїть повна чаша.
Деруни і сальтисон.
Страви ідеальні.



І оце усе не сон!
Вони всі реальні!
Ось вареників таріль –
Вишня, сир, чорниця…
А іще є смачний мед…
Біла паляниця…
І селера, й кріп, і кмин,
Шавлія, лаванда,
М'ята, чебрець, розмарин –
Прянощів гірлянда.
Щука, карасі, линок,
Бараболя свіжа.
Отака вона, синок,
Українська їжа!


Викладач. Смачніше, корисніше і вигідніше споживати ті продукти, які
вирощені в Україні, а не завезені сюди із закордону.                            Cл. №53
Існує приказка «Ми є те, що ми їмо». Як ви розумієте цей вислів?
Учні дають відповіді на запитання.
Їжа є основним джерелом енергії, яка потрібна людському організму для життєдіяльності. Людський організм можна порівняти з автомобілем: якщо у мотор потрапляє погане пальне, це відразу відчутно. Коли у людський організм потрапляє неякісна їжа, наслідки можуть проявитися одразу або дати знати про себе за деякий час, що й сама людина не здогадується, наскільки небезпечним є
те, що вона споживає. Ще Гіппократ казав: «Всі хвороби приходять через рот».
 За статистикою ВООЗ, понад 75% смертей від наймасовіших захворювань так
чи інакше пов’язані з неправильним харчуванням.                                   
То що ж ми їмо?


Кожен учень по черзі називає свою улюблену страву, а ми складемо
конструктор – меню нашої аудиторії. Cл. №54
Як ми бачимо, улюбленою вашою стравою є: салат, піца, канапки, м’ясо,бутерброди, тобто страви, які не тільки дають мало користі, а й при надмірному вживанні можуть завдати організмові чималої шкоди.      Cл. №55
Звернемо увагу на  найпоширеніші бутерброди і поінформуємо вас про них.
2 уч. У1520 році, астроном Микола Коперник -той, хто вперше додумався намазати маслом шматок хліба, послужив людству велику службу: ось вже багато сотень років весь світ з апетитом їсть бутерброди і їх національні різновиди. З’явилися гарячі  бутерброди і закриті- сандвічі. За популярністю цій нехитрій страві не вдалося перевершити навіть піци (до речі, вона за своєю суттю теж бутерброд, тільки великий і гарячий). А ще, вже є сучасний бутерброд без хліба-дієтичний.
Інформатор. Найбільший бутерброд на світі довжиною 720 м був виготовлений 700 жителями Ліванського села Кфар Катра.
Мережа супермаркетів „Tesko” випустила музикальні бутерброди, які грають музикальні мелодії, після того як їх виймають з упаковки.
Баготошаровий, мегабутер  із сиром, на якому проявлявся силует Діви Марії був проданий на аукціоні за 28 тис. доларів. Вік бутерброду на момент продажу становив 10 років.
В  місті Дніпрі був виготовлений найбільший в Україні бутерброд із салом дикого кабана у вигляді карти України. Бутерброд мав площу 12 , вагу 99 кг 400 г.
У Росії найбільші за площею бутерброд був виготовлений на Нижньогородській ярмарці. Його площа становила 14 м2. робота була присвячена 780 річчю міста. Бутерброд складався із слідуючи продуктів: 45 пшеничних коржів, 6 видів майонезів, ковбаси, сиру, овочів.                                                       Cл. №56
Викладач. Ну , а зараз ми разом з вами складемо
«Піраміду здорового харчування».
Всесвітня Організація Охорони Здоров’я створила Піраміду харчування,
як дієтологічну модель побудови здорового харчового раціону.


В її основу покладено необхідні для здоров’я людини  продукти.
Їх різноманітне співвідношення ілюструє чотири кольори: зелений,
 жовтий, оранжевий і червоний. Зелений колір вказує нам продукти, які
 можна споживати без обмежень. Усі наступні кольори означають певні
обмеження у споживанні. Спробуємо разом заповнити цю піраміду за
 кольорами.                                                                              Cл. №57
Учні кожної групи повинні по черзі заповнити поданими продуктами
харчування свій колір пустої піраміди. Після завершення роботи
порівнюємо заповнену учнями піраміду з Пірамідою харчування від ВООЗ,
 де зелений — вживай без обмежень; жовтий — споживай обачливо;
оранжевий- без надлишку; червоний — поміркуй чи варто вживати.
Харчова піраміда правильного харчування — на що звернути увагу?Пирамида питания
Бібліотекар. На завершення хочемо подарувати вам хороший настрій. Cл.№58
Пропонуємо до вашої уваги афоризми про їжу, дієту та схуднення.
1. Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти.
2. Ненажера риє собі могилу зубами.
3. Цікаво, чому вночі у холодильнику їжа смачніша?
4. Товстіють через смачну їжу, тому вся корисна їжа – несмачна.
5. З­за столу треба вставати напівголодним, а не півживим!
6. Ніщо не робить вечерю такою смачною, як відсутність обіду.
7. Апетит ­ на відміну від голоду, не вгамовується.
10. Апетит приходить під час їжі. Звірячий апетит – під час дієти.


11. Чотири дні просиділа на дієті. Вночі захотіла пити, підійшла до
холодильника, далі…все як у тумані, нічого не пам’ятаю! Отямилася, коли
запивала шоколадку борщем!
12. Настає ніч. мирні мешканці засинають… прокидаються ті, що сидять на
дієті й підкрадаються до холодильників! Cл. №59
Викладач. Пам’ятайте, ваше здоров’я – у ваших руках. Доведено, що людина,
за задумом Творця,  може прожити до 120 років. Нам відомі життєві історії
людей, які перейшли 100 літню межу. Їхні поради всім були досить прості:
помірне харчування, постійна фізична праця, звичка багато ходити, чиста вода, повітря і сонце,стримання і самообмеження, відпочинок і віра.
Пройшли свята, і незабаром настане пора Великого посту. Гадаю, що це та пора– саме той благодатний час, коли людина має можливість працювати над вдосконаленням власного тіла і душі, що є однаково важливими в очах Творця.
Шановні учні, наша зустріч добігає кінця. Сподіваємось, що ми переконали
вас у необхідності дбати про своє здоров'я і ставитись до цього відповідально.
Бережи здоров'я змалку,
Бо хазяїн тіла – ти.
Щоб життя прожити довге,
Себе треба берегти.
То ж дорогі учні та всі присутні, бережіть своє здоров'я, бо воно найцінніший скарб.

1 коментар: