вівторок, 5 вересня 2017 р.

УДК: знайомимось, вивчаємо, впроваджуємо

( порівняльні таблиці)



ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ
СУМСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
НМЦ ПТО в Сумській області




УНІВЕРСАЛЬНА ДЕСЯТКОВА КЛАСИФІКАЦІЯ (УДК):
ЗНАЙОМИМОСЬ, ВИВЧАЄМО, ВПРОВАДЖУЄМО

(практична методичка)


                                                                         




                                                                                   Підготувала:
                                                                                               бібліотекар ДПТНЗ
                                                                                           “Свеський ПАЛ”
                                                                                         Шкарапута Л.В.
                                                                                    










































    


 УДК 027.7       Універсальна десяткова класифікація (УДК): знайомимось, вивчаємо, впроваджуємо[ Текст ]: метод. рекомендації /упоряд. Л.В.Шкарапута,бібліотекар ДПТНЗ «Свеський ПАЛ» : НМЦ ПТО в Сумській області, 2017. – 53 с.:іл.

  
  


      На основі ухваленої Кабінетом Міністрів Постанови №177 “Про припинення використання бібліотечно - бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації” активізувалась діяльність бібліотекарів в дотриманні основних правил і єдиних методів індексування документів, переведення книжкового фонду з ББК на УДК.
        Практичні рекомендації, щодо зіставлення, вивчення і застосування класифікаційних індексів таблиць УДК максимально прискорять розміщення і систематизацію книжкового фонду в бібліотеках ПТНЗ, швидкий і легкий пошук документів відображених у каталогах і картотеках. Методика переведення існуючих фондів з системи ББК на УДК не  повинна розглядатися як догма. Адже потрібно враховувати профіль даної бібліотеки, склад і кількість книжкового фонду, попит її читачів, а також досвід бібліотечної роботи.
        Видання буде корисним для бібліотечних працівників ПТНЗ.


КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 22 березня 2017 р. № 177
Київ
Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Запровадити для класифікації документів в установах та організаціях Універсальну десяткову класифікацію як міжнародну класифікаційну систему, припинивши використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації.
2. Державному комітетові телебачення і радіомовлення, Міністерству культури, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству освіти і науки вжити в межах своїх повноважень заходів до впровадження Універсальної десяткової класифікації.
3. Міністерству культури забезпечити протягом 2017 року перехід бібліотек на систематизацію документів за Універсальною десятковою класифікацією.
4. Визначити відповідальною за методичне забезпечення впровадження Універсальної десяткової класифікації державну наукову установу “Книжкова палата України імені Івана Федорова”.
Прем'єр-міністр України
                                                    В.ГРОЙСМАН
                                                       


                                                           Зміст
1. Передмова………………………………………………………………
2. Властивості  та структура УДК.....................................................
3.Стисла робоча  схема УДК для систематизації та розстановки книжкового фонду бібліотеки ПТНЗ ……………………………...
4. Довідкові джерела…………………………………………….……










          1. Універсальна десяткова класифікація (УДК) є міжнародною системою класифікування документів. Вона відповідає найістотнійшим вимогам до класифікації (міжнародність, універсальність, мнемонічність) та надає можливість відображати новітні досягнення науки й техніки без будь-яких суттєвих змін в її структурі.
  Таблиці УДК призначені для систематизації документів, пошуку інформації та організації фондів документів з усіх галузей знань у бібліотеках, видавництвах, інформаційних центрах тощо.
  Міжнародним еталоном УДК є англомовна база даних Master Reference File (MRF), яка налічує близько 70 000 класифікаційних рубрик.
  Оновлення УДК здійснюється щорічно, і це дає змогу підтримувати систему в актуальному стані та відображати всі зміни, події та явища, які відбуваються у світі.
  Близько 130 держав світу використовують УДК (30 з них застосовують її як основну класифікаційну систему) таблиці перекладено на 57 мов (стандартний чи скорочений варіанти)
  В Україні з 2000 року використовують таблиці УДК українською мовою.
  Вихідні відомості кожного видання повинні містити класифікаційний індекс УДК згідно з ДСТУ 4861:2007 "Інформація та документація. Видання. Вихідні відомості".
   З метою впровадження україномовної системи УДК у 1997 р. Державною науковою установою «Книжкова палата України імені Івана Федорова» було розроблено проект «Класифікаційна система України», який передбачав створення еталонних таблиць українською мовою. Книжкова палата України за фінансового сприяння Міжнародного фонду «Відродження» придбала ліцензію Консорціуму УДК на переклад, видання і розповсюдження УДК українською мовою та стала ексклюзивним власником УДК в Україні.
       Від 1 липня 2009 р. набув чинності національний стандарт ДСТУ 6096:2009 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Універсальна десяткова класифікація. Структура, правила ведення та індексування» (ГОСТ 7.90-2007, MOD). Стандарт установлює правила ведення таблиць УДК та їх використання для індексування документів. Призначений для служб ведення національних видань таблиць УДК, бібліотекарів, бібліографів, систематизаторів, фахівців інформаційних центрів, авторів, перекладачів, укладачів та інших осіб, що несуть відповідальність за видання, працівників видавництв і поліграфічних підприємств.
      Ведення, актуалізацію і вдосконалення українського варіанта таблиць УДК здійснює відділ класифікаційних систем Книжкової палати України, яка має ексклюзивну ліцензію на випуск і розповсюдження видань УДК українською мовою.
      У 2008–2012 рр. підготовлено 2-ге видання таблиць УДК у 7 томах.
 Щорічно Книжкова палата України отримує від Консорціуму УДК чергове видання «Extensions and Corrections to the UDC», яке містить зміни та доповнення, що введені в англомовний еталон упродовж року.
Усі зміни, у свою чергу, знаходять відображення і в національному еталоні УДК українською мовою, чим і забезпечується безперервне оновлення системи.

Властивості та структура УДК
     УДК використовується як для організації вузькоспеціалізованих довідково-інформаційних, так і багатогалузевих фондів. Можливість єдиної систематизації інформаційних матеріалів робить систему УДК найзручнішою у процесі обміну інформацією між країнами. УДК охоплює всі галузі людських знань. Її розділи органічно пов’язані між собою, і зміни одного розділу вимагають змін в інших розділах.
    В основі структури УДК — принцип десяткових дробів. Для позначення рубрик застосовують арабські цифри, зрозумілі в усіх країнах, що робить УДК загальнодоступною міжнародною системою. Десятковий принцип структури дає змогу безмежно розширювати її за допомогою приєднання нових цифрових позначень до існуючих, не змінюючи системи загалом.
Індекси УДК побудовані так, що кожна наступна цифра, що приєднується до індексу, не змінює попереднє значення, а лише уточнює, позначаючи більш конкретне
 поняття.
                           Таблиці УДК розподілені на основні та допоміжні.


     Крім того, до УДК належать алфавітно- предметний покажчик, методичні вказівки до багатьох розділів, а також знаки, за допомогою яких здійснюється побудова індексу. Розподіл таблиць на основні та допоміжні базується на особливостях понять, які у них відображені. Основна таблиця містить поняття з усіх галузей науки, техніки, мистецтва тощо.
     До допоміжних таблиць належать поняття, що повторюються, спільні для всіх чи багатьох розділів (загальні визначники), або ті, що застосовані лише в одному розділі (спеціальні визначники). Визначники використовують для подальшої деталізації індексу, відображаючи якісні характеристики документів або властивості предмету з певної точки зору, вони уточнюють, звужують ту чи іншу тему. Визначники приєднують до основного індексу за допомогою знаків (символів), характерних для конкретного визначника (крапка, дужки, дефіс, лапки тощо).

ОСНОВНА ТАБЛИЦЯ
    За десятковою системою всю сукупність знань розділено на десять основних класів:
0 Загальний відділ
1 Філософія. Психологія
2 Релігія. Теологія
3 Суспільні науки
4 (вільний з 1961 р.)
5 Математика та природничі науки
6 Прикладні науки. Медицина. Техніка
7 Мистецтво. Декоративно - прикладне мистецтво. Фотографія. Музика. Ігри. Спорт
8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство
9 Географія. Біографії. Історія

      Кожен з цих класів поділено на 10 розділів, які, у свою чергу, поділяються на 10 підрозділів тощо. Для полегшення читання і для кращої наочності після кожного третього знака ставиться крапка.
Клас 0 Загальний відділ групує матеріали з питань організації наукової роботи, науково- технічної інформації, писемності, інформаційних технологій, бібліографії й бібліотечної справи, журналістики тощо. Індекси цього класу використовуються для систематизації матеріалів загального характеру, що не належать до конкретної галузі.
У класі 1 Філософія. Психологія згруповано матеріал щодо історії філософії, сутності предмету, методів, категорій філософії, філос
офських систем і концепцій (ідеалізму, матеріалізму, соціалістичних учень, утопічного соціалізму, марксизму). Він компонує літературу з питань загальної психології, психології окремих видів діяльності, віку та статі, парапсихології, гіпнотизму, навіювання, психотехніки.
    Крім того, у класі 1 розміщено літературу з питань окультизму (алхімії, магії, астрології, гороскопів, спиритизму тощо), хоча частково ці поняття також відображено у класі.


2. Клас 2 Релігія. Теологія містить матеріали з питань теорії, філософії, природи релігії, релігійної практики окремих релігій та релігійних систем від доісторичних до сучасних.
    Документи щодо релігійного права необхідно групувати в 2-74, а літературу про відносини між церквою та державою — в 2-67 та 322. Посилання до розділів класів 1, 3 не поодинокі й демонструють тісний зв'язок класів у висвітленні певних проблем.
Клас 3 Суспільні науки… слугує для групування матеріалів щодо теорії та методології суспільних наук, статистики, демографії, соціології, політики, економіки, права, державного адміністративного управління, військової справи, соціальної допомоги та страхування, освіти та етнографії тощо.
     Історія та історичні науки, економічна географія належать до класу 9, філологія — до класу 8, мистецтво та мистецтвознавство — до класу 7, філософія і філософські науки, що мають загальне методологічне значення, — до класу 1.
Клас 5 Математика та природничі науки відображає науки, об'єктом дослідження яких є природа, з метою подальшого практичного використання результатів цих досліджень.
  Більшість природничих наук мають загальновизнані традиційні класифікації, такі як періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва або систематика в ботаніці та зоології. Оскільки ці системи мають не тільки суто наукову цінність і значення, а й широко застосовуються для систематизації документів, їх використовують і в УДК.
    Клас 5 висвітлює питання теоретичного характеру, дослідження загальних законів фізики, хімії, біології тощо. Дослідження явищ природи може відбуватись у вигляді поставленого експерименту, але цей експеримент здійснюють не у виробничих умовах, а в межах плану науково- дослідних робіт інститутів або інших наукових організацій. Клас 5 тісно пов'язаний з класом 6.
Клас 6 Прикладні науки. Медицина. Техніка відображає питання технології різних галузей промисловості, виробничі процеси, конструкцію обладнання, роботу транспорту і транспортних засобів, сільське господарство.
   У цьому класі згруповано матеріали щодо практичного використання загальних законів фізики, хімії, біології тощо з метою отримання необхідних для життя людини матеріалів і продуктів, використання природних багатств та інше.
    Коли за змістом та характером документа неможливо визначити, з якої точки зору (наукової чи прикладної) розглянуто питання, необхідно керуватися методичними вказівками, наведеними у відповідних розділах таблиць. У суперечливих питаннях рекомендується дублювати документ.
    Класи 7/9 об'єднують мистецтво та гуманітарні науки: філологію (мовознавство, література, літературознавство), географію, історію. Розділи класу 7 Мистецтво. Декоративно-прикладне мистецтво. Ігри. Спорт тісно пов’язані з іншими класами і розділами. Так, розділ 72 Архітектура пов'язаний з розділами 624/628 та 69 Будівельна промисловість. У 72 групують матеріали з проектування споруд у поєднанні їхнього внутрішнього змісту та призначення з мистецтвом зовнішнього оформлення.
   Техніка будівельних робіт, будівництво загалом до розділу 72 не належить.


Клас 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство складений відповідно до Таблиці Іс Загальні визначники мови. Відсутні в класі 8 індекси створюють за допомогою визначників з Таблиці Іс із заміною знака рівності крапкою.
Клас 9 Географія. Біографії. Історія містить матеріали з питань археології, географічних та історичних наук .
   Крім основної таблиці УДК, є й допоміжні визначники, які використовують для подальшої деталізації індексу  документа.
Допоміжні таблиці

В УДК, крім основної, є допоміжні таблиці визначників, які використовують для подальшої деталізації індексу. Комбінуючи індекси основної таблиці з визначниками, можна отримати велику кількість складних індексів, що розширює діапазон класифікації в цілому. Визначники поділяються на дві групи: спеціальні  та загальні.
Загальні визначники відображають загальнопоширені характеристики, тобто ті, що застосовуються у всіх або багатьох розділах таблиць.
Загальні визначники можна приєднувати до будь-якого індексу основної таблиці УДК.
Існує дві групи загальних визначників: незалежні та залежні. При потребі незалежні визначники, а саме визначники мови, форми, місця, народів та часу, можуть використовуватися як самостійні індекси, зокрема, якщо потрібно визначити тільки аспекти місця при складанні картотеки.
 Наприклад: (477) Україна
Залежні визначники завжди повинні приєднуватись до індексу – це
·        Визначники -02 Властивості;
·        Визначники -03 Матеріали;
·        Визначники -04 Процеси;
·        Визначники – 05 Особи.
Загальні визначники мови містять класифікацію мов. Їх використовують також для позначення багатомовних документів та перекладів з різних мов. Їхній розпізнавальний символ  =… (знак Рівності),
Наприклад:
                  =161.2 Українська мова
                  398=133.1 Фольклор французькою мовою
                 53(035)=111=161.2 Англо-український довідник з фізики
Загальні визначники рас, народів та етнічних груп близькі до визначників мови. Їх утворюють із загальних визначників мови, уміщених у круглі дужки, та використовують для позначення національностей, народностей або етнічних груп.
Наприклад:
=111   Англійська мова                    (=111) Англійці
=161.2 Українська мова                  (=161.2) Українці
=214.58 Циганська мова                 (=214.58) Цигани
=133.1 Французька мова                398(=133.1) Фольклор французів
Загальні визначники форми документів мають символ  (0…). Їх застосовують для класифікації документів за формою і характером викладу: підручник, стаття, довідник, словник, патент, тощо.
Наприклад:
                           54(075.8)  Підручник з хімії для вузів
                          77(091)   Фотографія, історія питання
                         331(094.4)  Кодекс законів про працю
Загальні визначники місця мають символ (1/9). Їх застосовують для відображення географічного або територіального аспекту, в якому розглядається тема. Вони дають змогу виділяти місце і простір взагалі, фізико-географічні області та зони, ріки, моря, океани, країни тощо. Вони приєднуються до індексу будь-якого розділу. Наприклад:
                       55(477) Геологія України
                      69(213.5) Будівництво у тропіках
                     913(100) Регіональна географія світу
Загальні визначники часу мають символ "…". Їх застосовують для утворення підрозділів за хронологічним принципом. Тисячоліття позначається однією цифрою, століття –двома, десятиліття – трьома, рік – чотирма. Перше століття нашої ери позначено двома нулями "00", тому кожне цифрове позначення визначника на одиницю менше цифрового позначення століття. Наприклад:
                  "16" XVII століття
                   61(52)"08" Японська медицина у IX столітті.
Для визначення періоду часу вказуються роки початку і кінця періоду через косу риску. Наприклад:
                 "04/ 14" період з V по XV століття
                "1941/ 1945" період з 1941 по 1945 рр.

Загальні визначники з дефісом мають символ -0. Існує чотири види таких визначників:
-02 Властивості (Вона містить групи властивостей існування, відношення, простору, якості, походження, величин, розмірів, форми, руху, розвитку, послідовності тощо). Наприклад:
-027.2 Властивості функції
-027.22 Прикладний
51-027.22 Прикладна математика

-022.5 Властивості розміру
-022.51  Маленький
81'24-022.51(076.3) Малоформатні розмовники
                                          
-03 Матеріали ( застосовуються для позначення матеріалів або компонентів, з яких виготовлено предмети або вироби. Їх використовують в усіх розділах УДК, коли аспект матеріалу є другорядною ознакою щодо змісту предмета. Наприклад:
621.798.1 Тара
621.798.1-033.5 Скляна тара
621.798.1-036.5 Пластмасова тара

-04 Процеси (містять часто вживані загальні поняття, які поки що розміщено по всіх розділах класифікації у вигляді спеціальних визначників з дефісом та з крапкою нуль. Наприклад:
              -047.44 Аналіз                      681.5.012 Аналіз(автоматика)
             - 049.5 Безпека                     62-785Безпека(техніка)
            -047.64 Контроль                334.02 Контроль(економіка)
-05 Особи (містять характеристики осіб в залежності від посади, роду діяльності, віку, статі тощо). Наприклад:
             24-05 Буддисти
            616-083-055.1 Санітари-чоловіки

Спеціальні визначники розповсюджені тільки в одному або кількох розділах основної таблиці. Розрізняють спеціальні визначники за їхніми символами:
-1/-9   визначники з дефісом (крім – 0 Загальні визначники з дефісом),
          виконують аналітичну або диференціюючи функцію та служать для позначення елементів, компонентів, властивостей та інших ознак предметів, виражених основних індексом УДК.
Наприклад: визначники, наведені в 62-1/-8 та 66-9, застосовуються в усіх підрозділах 62/69,позначаючи технологічні характеристики та деталі машин; визначники 82-1/-9 застосовуються в розділі 82, позначаючи літературні форми (поезію, драму, романи тощо).
          
.01/.09  визначники з крапкою нуль (але не 00) є визначниками більш широкого застосування. Вони містять такі характеристики, що повторюються, як аспект розгляду, діяльності, процеси, операції, машини та обладнання.
Наприклад, визначники 3.07/.08, найбільш детально розроблені в розділі 35, можуть застосовуватися в усіх розділах 30/39. Визначники 01/.09, наявні в класі 7(де вони використовуються майже в усіх розділах 71/79), у класі 5 (наприклад у розділах 528, 53, 54, 556, 57/59), у класах 8 і 9; особливо широко вони використовуються в класі 6.
                     
'1/'9 визначники з апострофом, на відміну від -1/-9, та .01/.09 є більш специфічними визначниками та виконують синтетичну або інтегруючу функцію, позначаючи складні поняття за допомогою складної нотації. В одних випадках вони  наведені повністю у вигляді таблиць. В інших – утворюються з відповідних підрозділів основних індексів за допомогою паралельного підрозділу.
Приклади:
У розділі 669 «Металургія» визначники утворюються таким чином:
669.35'5'6 Сплави меді-цинку-олова (з 669.35, 669.5, 669.6)

Для наочності спеціальні визначники виділяють вертикальною рискою на полях таблиць.
Спеціальні визначники використовуються в основній таблиці безпосередньо у розділі, в якому застосовуються.







Знаки УДК
УДК має великий набір знаків (символів). Їхнє основне призначення – фіксування відношень між поняттями, що відображені у документах, і утворення правильного пошукового образу, що забезпечує повноту та точність пошуку інформації.
Знак приєднання  + (плюс) означає наявність у документі двох і більше незалежних одна від одної тем. Його застосовують для об’єднання як основних індексів, так і визначників. Знак має властивість зворотності. Це означає, що індекси зі знаком «плюс» можна писати у будь якому порядку. Наприклад:
        622+669 Гірнича справа та металургія
       669+622 Металургія та гірнича справа
      669(44+460) Металургія Франції та Іспанії
Знак приєднання не можна замінювати ні знаком поширення, ні знаком відношення. Знак «плюс» застосовують в усіх розділах таблиць УДК.
Знак поширення  / (навкісна риска) призначений для скорочення умовних позначень при збереженні логічності ділення і для узагальнення ряду послідовних індексів, які не мають у таблиці загального індексу. Застосування знака поширення веде до розширення значення індексу УДК. Завдяки цьому знаку відбувається злиття кількох окремих понять, які розміщені одне за одним, у загальне. Наприклад:
     011/016 Бібліографії
    011 Універсальні і загальні бібліографії
   012 Бібліографії творів окремих авторів і окремих творів невідомих авторів
   014 Бібліографії праць за певними особливостями
  015 Бібліографії за місцем видання
  016 Галузеві бібліографії
  017/019 Каталоги
Цей вид об’єднання є незворотним.
Знак відношення : (двокрапка) об’єднує між собою індекси двох понять, взаємопов’язаних за суттю.
621.384.634:621.318.3   Сінхротрони – електромагніти(Електромагнітні синхротрони)
635.965:632.38 Кімнатні рослини  вірусні хвороби (Вірусні хвороби кімнатних рослин)
821.111:27-23 Англійська література – Біблія( Вплив Біблії на англійську літературу)
«Двокрапка» є потужним інструментом, проте досить невизначеним, бо вказує, що відбувається зв’язок, але не вказує ні на тип зв’язків, ні на їхню послідовність. Індекси з двокрапкою можуть бути зворотні.
Знак подвійного відношення  :: (подвійна двокрапка) закріплює певний порядок двох і більше компонентів у складеному індексі, що робить його незворотним. Він має важливе значення при машинних пошуках, при централізованій каталогізації. Наприклад :
                            575:: 576.3       Цитогенетика
Квадратні дужки […] – знак, який використовують в усіх розділах УДК. За квадратні дужки виносять визначники, що є спільними для двох і більше індексів, а також виносять індекс, який повторюється. Наприклад:
      [622+669](477) Гірнича справа та металургія України
   [004.42:7.05]-051 Комп’ютерні програми – дизайн – особа(програміст-дизайнер).
Методика індексування за УДК.
Можливості УДК дозволяють систематизатору перейти від пасивного відшукування у таблицях індексу, адекватного змісту документа, до активного творення індексів, вільно комбінуючи елементи основної і допоміжних таблиць. Існують правила індексування за УДК.
Правило перше
Індексувати документ за його основним змістом. Наприклад, заробітна плата на будь-якому підприємстві буде 658.32 щодо конкретної галузі.
Правило друге
Враховуючи багатоаспектність УДК, необхідно чітко визначити предмет та аспект його розгляду. Наприклад:
Канали
-         (аеродинаміка) 533.697.3
-         (гідродинаміка) 532.537
-         (гідрологія) 556.53
-         (гідротехніка) 626
-         Кабельні(будівництво) 692.77

Правило третє
Загальні визначники з дефісом -02, -03,-04,-05 не можуть використовуватись як самостійні індекси. Загальні визначники мови, форми, місця, народів та часу також не рекомендується використовувати як самостійні індекси. Проте при організації спеціальних каталогів та картотек можливо використовувати їх як основні індекси, зокрема в картотеці за формою видань.
Правило четверте
При індексуванні документів рекомендується така послідовність пошуку індексу:
0/9 (індекс основної таблиці)
’1/’9 (спеціальні визначники з апострофом)
.01/.09 (спеціальні визначники з крапкою нуль)
-1/-9 (спеціальні визначники з дефісом)
-02 (загальні визначники властивостей)
-03 (загальні визначники матеріалів)
-04 (загальні визначники процесів)
-05 (загальні визначники осіб)
Правило п’яте
Утворення складних індексів. Складні індекси – це індекси, що утворюються сполученням основного індексу із загальним або спеціальним визначником, а також індекси, що утворюються за допомогою «косої риски (/). Для побудови складних індексів застосовують таку послідовність приєднання визначників до основного індексу або до спеціального визначника, який використовують як основний індекс:
1/9;  .01/.09; -1/-9; -02, -03, -04, -05; (0…); (1/9); ’’…’’; =…; (=…).
Наприклад:
622.341.1’17(477)"18"=112.2    Залізорудна гірнича промисловість – відходи – Україна – 19 століття – німецька мова



Правило шосте
Утворення складених індексів. Складені індекси утворюють із двох і більше простих або складних індексів за допомогою знаків відношення та подвійного відношення. На перше місце ставиться індекс , який відображає основну тему документа. Індекси, що приєднуються за допомогою двокрапки тільки уточнюють, деталізують основне поняття. Наприклад:
621.74:669.2/.8   Лиття кольорових металів, де
621.74 Лиття
669.2/8  Металургія кольорових металів
Правило сьоме
Правило першого згадування. Якщо тема в цілому не може бути відображена одним індексом УДК, а лише кількома, то роботи загального характеру, в яких розглядається ця проблема, групуються під індексом, в якому тема згадується вперше, тобто під індексом найменшої абсолютної величини.
 Наприклад:
Посібник з обробки металів отримає індекс 621.7(075), незважаючи на те, що для обробки металів є два індекси 621.7 Обробка в цілому та 621.91 Обробка різанням.





СТИСЛА РОБОЧА СХЕМА ТАБЛИЦЬ УДК
ДЛЯ СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ТА РОЗСТАНОВКИ ФОНДУ БІБЛІОТЕКИ ПТНЗ













ПРИКЛАДИ ВИЗНАЧЕНЬ ДОКУМЕНТА ЗА УДК






Довідкові джерела

     Скорочені таблиці УДК українською мовою розміщені на сайті Консорціуму УДК: http://www.udcsummary.info/php/index.php?tag=0&lang=uk#
   
   Дізнатись більше про УДК можна з наступних джерел:
   Universal Decimal Classification [Електронний ресурс] : [національний еталон УДК українською мовою] // Universal Decimal Classification : [веб-сайт Консорціуму УДК]. — Режим доступу: http://www.udcsummary.info/php/index.php?tag=0&lang=uk#.
   Стрішенець Н. В. Бібліографічна спадщина Юрія Меженка [Електронний ресурс] / Н. В. Стрішенець ; НАН України, Нац. б-ка України імені В. Вернадського. — Київ: НБУВ, 1997. — 144 с. — Режим доступу: http://web.archive.org/web/20120408202604/http://www.nbuv.gov.ua/books/19/97megen/1.htm.
   Універсальна десяткова класифікація [Електронний ресурс] // Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» : [веб-сайт]. — Режим доступу: http://www.ukrbook.net/UDC/UDC_1.html.
Універсальна десяткова класифікація (УДК) [Електронний ресурс] / О. М. Збанацька // Українська бібліотечна енциклопедія : [веб-сайт]. — Режим доступу: http://ube.nplu.org/article/Універсальна десяткова класифікація (УДК).






Немає коментарів:

Дописати коментар